Aspartaam's nieuwe naam.

Het wordt nu als "natuurlijke zoetstof" verkocht!
door Ethan Huff
Wat is de reactie van de fabrikant van een van de meest opzienbarende kunstmatige zoetstoffen, wanneer een groeiend bewustzijn in de wereld plaatsvindt over de gevaren ervan? Simpel, je geeft het een andere naam, verkoopt het dan vervolgens als "natuurlijk".

Dit is precies de strategie van Ajinomoto, de fabrikant van aspartaam, die daarmee een waas voor de ogen van de publieke opinie hoopt te trekken. De "nieuwe" versie van aspartaam heeft nu de naam "Aminosweet" gekregen.

Aspartaam werd ruim 25 jaar geleden in de Europese voedselketen geïntroduceerd. Vandaag de dag, is het een alledaagse component van o.a. de meeste dieetdrankjes, suikervrije desserts en suikervrije kauwgom in bijna alle landen van de wereld.

Maar het tij is gekeerd omdat het grote publiek wakker is geworden is inzake de waarheid over kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam en de schade die deze kunnen toebrengen aan onze gezondheid. De marketingtruuc die nu wordt uitgehaald is een wanhopige poging om het grote publiek te indoctrineren de chemische zoetstof te accepteren als een veilig en natuurlijk middel, in tegenstelling tot de bewijzen die het precies het tegenovergestelde laten zien.

Aspartaam was een toevallige ontdekking van James Schlatter, een chemicus, die in 1965 trachtte een medicijn te ontwikkelen voor het bestrijden van maagzweren, voor farmaceut G.D. Searle & Company. Toen hij 2 aminozuren mixte, stoffen die ook in de natuur voorkomen, namelijk aspartic en phenylaline, ontdekte hij dat deze nieuwe mix een zoete smaak had. Het bedrijf hoefde slechts de rubriek te veranderen, op het FDA-toelatingsformulier (Food & Drug Administration/voedsel- en warenautoriteit in de VS) om de nieuwe ontdekking van medicijn naar voedseladditief te herbenoemen, en voila, aspartaam was geboren..! Het bedrijf patenteerde aspartaam in 1970. Een intern memo dat openbaar werd gemaakt in hetzelfde jaar, deed verslag van pogingen door de leiding van Searle & Company om de FDA onder druk te zetten om "een positieve goedkeurende houding" te bewerkstelligen, evenals een "onbewuste gedachte tot medewerking" aan de goedkeuring van het chemisch middel.

In 1973 diende Searle & Company haar eerste petitie bij de FDA in, en vocht vervolgens vele jaren voor FDA-goedkeuring. Daarbij bediende het bedrijf zich van de tactiek, dat zij haar EIGEN onderzoeksresultaten indiende als bewijs dat het middel veilig zou zijn. Onderzoeksresultaten waarvan vele deskundigen geloven dat ze ontoereikend en bedrieglijk waren. En ondanks veel tegenwerkingen, protesten, inclusief enige van hun eigen wetenschappers, bleek het Searle in staat de FDA er in 1974 van te overtuigen, goedkeuring te geven aan Aspartaam voor commercieel gebruik in enkele voedingsproducten, waarmee het een enorme controverse teweeg brengt.

In 1976 schreef FDA-commissielid Alexander Schmidt een brief naar de onlangs overleden senator Ted Kennedy, waarin hij zijn bezorgdheid uitte over de "twijfelachtige integriteit waarmee de resultaten waren verkregen inzake de onderzoeken naar de veiligheid van Aspartaam." Een ander FDA-lid, FDA-chef Richard Merrill was ervan overtuigd dat een "grand jury" onderzoek zou moeten doen naar Searle & Company, en de leugens die dit bedrijf had verspreid over de veiligheid van aspartaam in haar rapporten én naar het achterhouden van bewijs waaruit zou blijken dat het chemische middel absoluut onveilig voor consumptie is.

Hoe is het mogelijk dat, in tegenstelling tot de bergen bewijs die in de loop der jaren zijn verzameld over het uitermate giftige karakter van Aspartaam, het middel nog steeds op de wereldmarkt wordt verhandeld, en dat slechts een paar landen het hebben uitgebannen..?! Het is zelfs zo, dat het nog steeds goedkeuring krijgt om in nieuwe soorten "voedsel" verwerkt te worden, ondanks de bewijzen dat het neurologische afwijkingen en kankerachtige vergroeiingen veroorzaakt. Dat het afwijkingen veroorzaakt aan het endocrine stelsel in het lichaam en ga zo nog maar even door.

De details van de geschiedenis van Aspartaam zijn volop aanwezig, maar het punt blijft dat het kankerverwekkende middel illegaal is goedgekeurd als een voedseladditief. Vooral door de stevige druk en op instigatie van een krachtig bedrijf met haar eigen belangen voor ogen. Steeds vaker blijkt dat de FDA medicijnen en voedseltoevoegingen goedkeurt, niet omdat de wetenschappelijke resultaten aantonen dat deze veilig zijn. Maar vooral omdat grote bedrijven in staat zijn via lobby-werk op essentiële plekken binnen de FDA en door financiële ondersteuning van het multi-miljoenen US-dollars vergende goedkeuringsproces binnen de FDA, goedkeuring als het ware afdwingen.

Door het wijzigen van de naam Aspartaam in "Aminosweet", krijgt deze stof een aantrekkelijke en makkelijk-te-onthouden nieuwe naam, aldus Ajinomoto"s verklaring. Maar voor velen over de hele wereld zal JUIST deze ongeloofwaardige marketingtaktiek en niets minder dan een wanhopige stap van de fabrikant van het chemische middel, bijdragen aan de uiteindelijke ondergang van deze multi-miljarden dollars opleverende cash-cow.

Zorg dat je niet wordt belazerd!

12 februari 2010/Ethan Huff, citizen journalist.

Bronnen:

Gecensureerd door de Codex Alimentarius

Bronnen, links en/of verwijzingen verwijderd vanwege de invoering van de Codex Alimentarius

Zie onze Gezondheid Films & Boeken pagina voor een zeer interessant boekje over voedseladditieven!