Cayenne peper

(capsicum annuum)
Capsicum annuum
Cayenne vormt mogelijk de meest wonderbaarlijke, zegenrijke plant om zelf te kweken en in pepervorm (poeder) als eerste hulp bij de hand te hebben.

Ik ben ontelbare malen getuige geweest van zijn goede eigenschappen, toen ik de kennis en toepassing over cayenne met mijn vrienden deelde. Een dame die iedere winter naar Mexico ging, beklaagde zich tegen mij over het feit, dat ze ondanks haar voorzorgsmaatregelen betreffende het gebruik van flessen water en dieet, zij bij iedere vakantie toch gebukt ging onder de zgn. "Montezuma's wraak" Haar voorzorgsmaatregelen haalden niets uit. Ik vertelde haar, dat de Mexicanen een zeer gepeperd dieet kennen en dat zij hun voorbeeld zou moeten volgen. Indien ze niet van heet, gepeperd voedsel houdt, zij dan in ieder geval een aantal potjes met cayennepeper capsules bij zich moest hebben. Ik moedigde haar aan om voor iedere reis, bij iedere maaltijd cayenne in te nemen, om er alvast aan te wennen. Eenmaal in Mexico, at ze ook in restaurants, die ze anders nooit uitgekozen had en beperkte haar drankjes niet alleen tot flessen water. Ze nam dagelijks 10-12 cayennepeper capsules in en ze was heel blij te ontdekken, dat ze een normale stoelgang had en over onbeperkte energie beschikte.

Krachtig bloedstollend middel


Toen ik aantal jaren geleden in Arizona woonde, was mijn oud oom ingeroosterd voor een bypass operatie, de week daarop. Ik informeerde hem over cayennepeper en daarbij vermeldde ik ook het voordeel om de hartspier te suppleren met duindoorn bessen, een natuurlijke bron voor vitamine E en mineralen. Hij moest zich aan een suikervrij dieet houden, evenmin zoetjes gebruiken, en psylliumschillen aan z'n strenge dieet toevoegen, aangezien in de eerste plaats zijn levensstijl de oorzaak vormde voor zijn hartconditie. Hij hield zich aan het regiem en toen hij vijf dagen later zijn arts bezocht, werd hij genezen verklaard en werd zijn operatie afgelast. De cayenne peper vormde het belangrijkste aspect van zijn regiem en die onmiddellijk tot positieve resultaten leidde. In iedere EHBO kit zou cayennepeper thuishoren. Wanneer je te maken krijgt met een ernstig bloedende snijwond, strooi dan cayennepeper, een krachtig bloedstollend middel, direct op de wond. Cayenne is in staat de bloeddruk ter plaatse aan te passen en onmiddellijk te beginnen met bloedstolling. Het is tevens een krachtig middel tegen infecties, zodat men zich geen zorgen hoeft te maken over eventuele infecties.

Als katalysator


Mijn familie maakt al jaren lang op deze manier gebruik van cayenne en beschouwt de, voor de omgeving wonderbaarlijke resultaten, als vanzelfsprekend. Ter ondersteuning van reanimatie na een hartaanval, kan cayenne toegepast worden. Meng in deze situatie, een theelepel cayenne met een beetje (warm) water en giet het vervolgens in de keel van de patiënt. Dit is een gegarandeerde wijze om de patiënt bij te brengen en is veel succesvoller dan uitsluitend reanimatie. Mensen met hart- en bloeddruk problemen kunnen ervoor kiezen de juiste hoeveelheid cayennepeper aan hun dieet toe te voegen. Cayenne vormt de beste remedie tegen koudvuur, bevriezing en in iedere situatie, waarin een betere bloedtoevoer en circulatie gewenst is. Cayenne kan zelfs in schoenen of laarzen worden gestrooid om de voeten warm te houden. Cayenne werkt als een katalysator, waarin alle andere kruiden en supplementen snel naar de juiste plek in het lichaam worden getransporteerd, waardoor hun effectiviteit wordt vergroot. Cayenne bevat een hoge dosis vitamine C en is daardoor inzetbaar voor behandeling tegen verkoudheid, sinusitis en ademhalingsproblemen.

Aanschaf van cayenne


Vermijd de aanschaf van cayenne, die afkomstig is van de specerijenafdeling in uw supermarkt. De meeste kruiden en specerij en worden bestraald (in de V.S.), waardoor ze medisch onbruikbaar worden. Koop daarentegen cayennepeper met een waarde van 30.000 tot 40.000 BTU (British Thermal Unit) of HU (Heat Units) via een bedrijf, met een garantie voor niet bestraalde producten. Middels gewenning, kunt u de dosis opvoeren tot een waarde van 60.000 tot over de 90.000 HU. Begin driemaal daags met een kwart theelepel cayenne in een glas water. Voer de hoeveelheid na een week op tot driemaal daags een halve theelepel. De optimale dosering bedraagt drie maal daags een theelepel per glas water. Indien dit te sterk voor u is, probeer het dan met capsules bij iedere maaltijd. Master Cleanser is een formule, die toegepast kan worden bij beginnende keelpijn. Deze mix bestaat uit verse citroensap, cayenne en leidingwater. Voor de smaak voegt men bv. ongeraffineerde ahornsuikerstroop toe (of bv. melassestroop). De uiteindelijke cocktail smaakt als een hete, gepeperde vorm van limonade. Zelfs onze redacteur kan de uitwerking van deze cocktail waarderen, waarbij het lichaam in een optimale zuur/ base evenwicht wordt gebracht!

Voeding voor het hart


Het volgende citaat is afkomstig van Dr. John Christopher's nieuwsbrief: Cayenne, jaargang 1, nummer 12:

"Bij veel mensen leidt het hart aan ondervoeding vanwege de consumptie van bewerkt voedsel, maar door het gebruik van een theelepel cayenne in een glas warm water, ontvangt het hart een krachtige dosis goede voeding. Een ieder van ons behoort te weten hoe belangrijk deze informatie is, want iedereen kan zomaar op een bepaald moment een hartaanval krijgen, zelfs u. De warme thee werkt sneller dan het gebruik van capsules of koude thee, aangezien de warme thee de celstructuur openlegt, deze laat opzwellen en cayenne sneller toegang heeft, waardoor deze krachtige voeding direct via de aderen naar het hart gaat".

Cayennethee


Om aan te tonen hoe goed cayenne werkt als voeding voor het hart, hebben een paar artsen, afkomstig van de oostkust van Amerika, levend hartweefsel in een steriele beker met gedestilleerd water gestopt en het hartweefsel uitsluitend cayenne gevoerd, waarbij afbraakstoffen regelmatig verwijderd werden en regelmatig gedestilleerd water werd toegevoegd, om verdamping tegen te gaan. Gedurende de periode dat het hartweefsel met cayenne gevoerd werd, moesten de artsen iedere paar dagen hartweefsel verwijderen, omdat het zo snel aangroeide. Het hartweefsel bleef doorgroeien door de afwezigheid van regulerende klieren, zoals de hypofyse en de pijnappelklier. Artsen en assistenten hielden het hartweefsel 15 jaar in leven, alvorens zij besloten om het te vernietigen,zodat zij het nader konden onderzoeken. Dit voorbeeld geeft aan, dat cayenne met name op de hartspier zo'n buitengewoon voedende werking heeft. Dit gegeven vormt de oorzaak achter de schijnbaar wonderbaarlijke herstelgevallen bij hartaanvallen, waarin het slachtoffer slechts een kopje cayennethee drinkt! Het hart heeft al sinds lange tijd geen behoorlijke maaltijd gehad, waardoor deze zwaar ondervoed is. De cayennethee voorziet het hart van de juiste voeding, i.p.v. dat het tot de orde geroepen wordt door toepassing van nitroglycerine, digitalis of een ander chemisch middel, dat het hart sneller doet kloppen, maar verzuimd wordt de juiste voeding te geven i.v.m. een goede hartfunctie.

Een van mijn favoriete cayenne getuigenissen is afkomstig van een van Dr. Christoper's studenten, die recentelijk de waarde van cayenne heeft leren kennen als bloedstol middel of als bloeddruk regulerend kruid bij ernstige bloedingen. Ze was thuis toen ze een geweerschot hoorde bij de buren en raakte in paniek, toen ze zich realiseerde, dat er alleen twee jongens in dat huis waren. Ze rende naar de buren en trof haar buurjongen aan, die een van zijn vaders geweren had gepakt en per ongeluk zijn vriendje had neergeschoten, die in een grote plas bloed lag. Alvorens het alarmnummer te bellen, greep ze impulsief naar de cayenne in het specerijenkastje en strooide bijna de hele inhoud van het potje in de wond. Toen de ambulance arriveerde, vroegen de verpleegkundigen wat er in hemelsnaam in de wond was gestrooid en dachten dat ze de verwonding erger had gemaakt. Toen ze hen vertelde dat het cayenne betrof, dachten ze werkelijk dat ze gek was geworden en spraken haar bestraffend toe, omdat ze geloofde dat kruiden effectief konden zijn bij zo'n ernstige verwonding. Later op die dag belde de paramedici haar, nadat de een ziekenhuis hadden gebracht. Onderweg in de ambulance en na controle van zijn gezondheid status, realiseerde hij en zijn collega zich namelijk dat de patiënt waarschijnlijk doodgebloed zou zijn voor aankomst bij het ziekenhuis, ware het niet dat de ingreep met cayenne was gedaan. Er werd gerapporteerd dat medisch personeel van Provo, Utah, jaren na dit incident nog altijd cayenne bij zich hadden, naast hun andere E.H.BO. spullen. Onze familie gebruikt bij allerlei verwondingen cayenne niet alleen tegen het bloeden, maar ook als garantie tegen infecties. Maar volgens mij is een van de belangrijkste aspecten omtrent de kennis over cayenne, vooral van belang voor inwoners van noordelijke, koudere gebieden, het vermogen om de lichamelijke gevolgen van bevriezing te genezen, zelfs in de ernstigste gevallen, waarbij hedendaagse artsen amputatie als enige optie zien.

Genezende kracht van de natuur


Het volgende verhaal is afkomstig uit Pridy Meek's journal, rond 1850, zoals afgedrukt in Dr. John Christopher's boek Capsicum:

"Een incident vond plaats in Parowan, Iron County, tijdens dezelfde winter waarin kolonel Johnston met het United States leger optrok tegen Salt Lake City. Er was een jongeman, James McCann genaamd, bezig met de thuisreis via Californie. Hij bereikte Parowan met beide voeten tot boven de enkels bevroren. Hij werd bij mij achtergelaten met de opdracht beide voeten te sparen zonder amputatie! Ik wist absoluut niet wat ik moest doen. Ik zag geen mogelijkheid om te amputeren. Maar ineens voelde ik mij geïnspireerd om het slachtoffer cayenne te later innemen en dan maar zien wat voor gevolgen dat zou hebben op de bevroren voeten In het begin gaf ik hem driemaal daags een kleine dosis cayenne. Daardoor werd de warmte en doorstroming zo geactiveerd, dat de pijn en misère in beide benen ondraaglijk werd.

Hij lag drie dagen lang op z'n rug, met beide voeten omhoog tegen de muur en daarna kon hij weer in een stoel zitten. Zijn bevroren vlees begon te rotten en stroopte vanaf de voeten tegen de muur beneden naar de knieën en nieuw vleesweefsel groeide zo snel als dat het rotte vlees uit de weg ging. In feite drukte het nieuwe vlees het rotte weefsel uit de weg! De toediening van cayenne vormde de enige medische behandeling en tot ieders verbazing van degenen bekend met de omstandigheden, liep de patiënt op de 16de dag van behandeling 9 mijl, van Parowan naar Red Creek en terug en vertelde dat hij die afstand zo opnieuw had kunnen afleggen. Volgens het verhaal verloor hij uiteindelijk alleen vijf teennagels! De genezende kracht van de natuur is gelegen in het bloed en ik ben ervan overtuigd dat natuurlijke genezing versneld wordt door met name het gebruik van cayenne, dat in alle ziektegevallen toepasbaar is" - Utah Historical Quartery, vol.l0,1942, p.207.

Noot van de vertaler:


Navraag leert dat kruiden specerijen in Nederlandse reformzaken over het algemeen niet bestraald zijn, maar door de invoering van de Europese Codex Alimentarius eind 2009, komt hier mogelijk verandering in. Waakzaamheid en assertiviteit m.b.t. onze dagelijkse voeding en supplementen is geboden. Nogmaals, voedsel- en kruidenbestraling is niet goed voor onze gezondheid door de mogelijke aantasting van de opbouwende- en therapeutische stoffen en energie in de voeding en natuurlijke medicamenten.

Bron:
Auteur: Ingri Cassel
Vertaling: Roger Oomkens

Gecensureerd door de Codex Alimentarius

Bronnen, links en/of verwijzingen verwijderd vanwege de invoering van de Codex Alimentarius