De betere wereld begint bij jezelf (deel 1)

door Marjo Gijsbers
Weet je het niet meer, zie je het niet meer zitten met de dagelijkse nieuwsberichten van crisis, oorlog, overstromingen, doofpotverhalen, orkanen, ruzies, ontslag, ziekte, ongeluk? Door de veelheid van berichten in een doorgedraaide wereld is het niet gemakkelijk om je zelf staande te houden. Keer dan terug naar dat ene waar je altijd op kunt vertrouwen: je zelf.

Iedereen kent wel dat vrolijke voorjaarsplaatje in de natuur. Een prachtig groen en geel gekleurd weiland, de vrolijke paardenbloemen luiden het voorjaar in. Het zijn er tienduizenden, één grote massa. Een week later is dat hele veld wit gekleurd met pluizenbollen. Als je de focus verlegt en in de veelheid van zo'n veld gaat staan is er niets leuker dan een bol te plukken en te kijken hoeveel zaadjes je in één ademteug weg kunt blazen.

En dan kom je bij de kern. Eén zaadje dat alle potentie voor een volgend leven in zich heeft. Dat zuivere zaadje heeft alle eigenschappen om een jaar later een gele paardenbloem te worden, te midden van zoveel anderen. Zo heeft elke mens ook een prachtige kern in zich die tot bloei wenst te komen, maar die veelal is bedekt door aangeleerde en aangepaste zaken. Door opvoeding, omgeving, cultuur, school. Maar hoe kom je tot je eigen kern, wie ben je werkelijk, diep van binnen?

Bij de geboorte heb jij jouw gebruiksaanwijzing meegekregen. Ja, echt! Je hebt een naam gekregen die van jou alleen is, die jou uniek maakt in de wereld.
En je bent op een specifieke dag geboren, een dag die door datum, plaats en tijd veel informatie in zich draagt over jou als mensenziel. Alleen die twee feiten geven je veel in handen om tot jezelf te komen.

Het derde element is je lichaam, jouw tempel. Ook dat is alleen van jou, je zou het van binnen tot buiten mogen kennen. En daar schort het bij veel mensen aan. De betere wereld begint bij jezelf, maar je zult er echt iets voor moeten doen.

Hieronder staan een paar hints die je kunt gebruiken om een begin te maken met het beter leren kennen van de mens die jij in wezen bent. Stel je niet langer afhankelijk op naar de buitenwereld, maar neem je verantwoording en richt je op je binnenwereld. Verwacht niet te snel resultaat, gun jezelf tijd om tot je ware kern te komen. Je kunt het, want lieve mens, je bent bijzonder, hou van jezelf.

Tips en trics:

De betere wereld begint bij jezelf (deel 2)

Bij de geboorte krijg je jouw gebruiksaanwijzing mee in de vorm van je naam, je geboortedatum, -plaats en -tijd en je lichaam. De letters, cijfers en symbolen die daarbij horen staan tot je beschikking om meer over jezelf te weten te komen. Door het oefenen van je naam, massage van je lichaam en het schoonmaken van je huis heb je aandacht aan jezelf gegeven, ben je een stap dichterbij bij wat jou als mens echt bezielt.

Dit alles ligt in de tastbare, stoffelijke wereld. Als tegenpool daarvan is er de niet tastbare, onstoffelijke wereld. Door die onstoffelijke wereld openbaren zich in ons lichaam de 7 hoofdchakra's, die verbonden zijn met de lichamelijke klieren en die corresponderen met de 7 muziektonen en de regenboogkleuren. Bij de meeste mensen zijn de bovenste 4 chakra's, namelijk hart-, keel-, 3de oog- en kruinchakra redelijk goed ontwikkeld, zeker bij mensen die spiritualiteit en bewustwording in hun leven hebben geïntegreerd. Maar de doorvoeling en doorleving door de onderste 3 chakra's, wortel-, sekschakra en zonnevlecht, laat nogal wat te wensen over.

Problemen die veel mensen met hun lichamelijke en/of psychische gezondheid hebben zijn terug te voeren naar het niet goed verwerken en afvoeren van emoties en gedachten. Die afvoer gebeurt via het onderlichaam, maar hoe werkt dat dan? Alleen al het besef dat emoties en gedachten weggestopt zijn, brengt je al een stap dichterbij.

Die gedachten, gevoelens en emoties vragen om verwerking en doorleving, daar begin je. Daarnaast is het belangrijk dat jij je bewust bent van je onderlichaam, dat dat het deel van je lijf is waarmee je gegrond bent op aarde, en dat goedontwikkelde chakra's je helpen afvoeren wat je doorleeft hebt. Ga op zoek naar informatie over deze chakra's en hun bijhorende klieren. Ze zullen je veel vertellen over jezelf en misschien een ander licht laten schijnen op je huidige situatie.

Praat met vrienden, bezoek een (natuur)geneeskundige, arts of therapeut. Weet dat bij ziekte en ongeval je lichaam je bondgenoot is, en niet je vijand. Onderzoek alles en behoud het goede voor jezelf. Alleen een goed wortelstelsel laat een plant groeien en vrucht dragen, en enkel een goed gewortelde boom kan stormen doorstaan. Een betere wereld begint bij jezelf en kun je realiseren door met twee benen stevig op de grond te staan en je eigen situatie te onderzoeken en te verbeteren. Wil jij een puppet on a string zijn of neem je zelf de touwtjes in handen? Mens, je bent bijzonder, respecteer jezelf.

Tips en trics:

De betere wereld begint bij jezelf (deel 3)

In de Middeleeuwen dachten mensen dat de aarde plat was tot ontdekkingsreizigers het tegendeel bewezen en het aards bewustzijn groeide door de wetenschap dat de aarde rond was.

Met de reizen naar de maan in de jaren zestig van de vorige eeuw werd het kosmisch bewustzijn van mensen geopend. Het begrip ontstond dat de aarde en de mens een onderdeel waren van een groter geheel.

Vorig jaar eindigde de Maya kalender. Het betekende niet het einde van de wereld, maar het markeerde een omslagpunt naar een nieuwe manier van denken, beleven en ervaren. In een druk doende buitenwereld neem je voortaan zelf je verantwoordelijkheid, kun je niet afhankelijk van anderen zijn. Je leert te leven vanuit je innerlijk, je binnenwereld. Het zal je geluk, vrijheid en onafhankelijkheid brengen. Het betekent niet dat je dat alleen moet doen.

Als je leert in je lichaam te wonen, dan ga je serieus om met je gedachtewereld, die helemaal van jezelf is. Die gedachtewereld is niet tastbaar en onstoffelijk maar wordt voelbaar en zichtbaar in emoties van verdriet, pijn, boosheid, vreugde.

Bij een ernstige gebeurtenis als een ongeval of begrafenis komt de onstoffelijke wereld soms heel dichtbij. Door de intensiteit van het gebeuren zijn jouw begeleiders (of beschermengelen of gidsen) dan heel dicht bij je. Zoals je schaduw die altijd bij je is maar slechts zichtbaar wordt door de zon of bij lamplicht. Hoe maak je contact met je begeleiders? Trek je terug, mediteer, lees informatie hierover. Stel de vraag aan je begeleiders: 'Maak je kenbaar, laat me zien, voelen, weten dat je er bent en wie je bent.' Ze zullen zich aan je tonen in een naam, in cijfers, in een dier of een ander symbool. Als je het niet alleen kunt, er zijn genoeg therapeuten die je hiermee kunnen helpen.

De onstoffelijke wereld maakt evenzeer deel uit van de aarde als de stoffelijke wereld. Je gids of beschermengel is voelbaar en als je hulp vraagt zal dat niet geweigerd worden. Die hulp kan wellicht in een andere vorm tot je komen dan je had gedacht.

Leer jezelf als mens kennen, de mens die jij wezenlijk bent. Hou van jezelf, respecteer jezelf. Leef elke dag weer met je naam en geboortedatum als pincode voor jouw leven. Want als je de pincode van een ander intypt, kom je geen stap verder. Alles wat er in je leven gebeurt heeft be-teken-is. Leef en woon in je lichaam, niet met je lijf als gebruiksmiddel maar beschouw het als jouw tempel.

Door jezelf beter te leren kennen, zul je meer compassie en begrip voor de wereld om je heen voelen. En gebeuren er mooie dingen in je leven? Je verdient het, want mens, je bent bijzonder, geloof in jezelf. Tips en trics:

Bron:
MarjoGijsbers.com