Depressie en hoe dat aan te pakken

Depressie wordt veroorzaakt en versterkt door een samenraapsel van factoren. Een (niet uitputtend) overzicht:

Onbewust zijn van het ego.
Onvoldoende waarlijk goede voeding.
Teveel toxines en pathogenen in het lichaam.
Chronische stress (de gevaarlijkste toxine!).
Onvoldoende zingeving.
Onvoldoende plezier.
Pure verveling (vaak bij levenservarenen).
Onvoldoende respect en aandacht (ook fysiek, aanraking).
Onvoldoende inspirerende mensen in je directe omgeving.
Samenleving met energiezuigende mensen in je directe omgeving (vaak een na(a)arcist).
Onvoldoende (diepe) nachtrust.
Onvoldoende van jezelf houden.
Onvoldoende liefde.
Onvoldoende (woeste)sex, sexuele energie niet kunnen laden en ontladen.
Onvoldoende beweging (in de natuur).
Onvoldoende mogelijkheden om creatieve ei kwijt te kunnen.
Onverwerkt jeugdtrauma (vaak familie gerelateerd).
Nog niet goed kunnen omgaan met hoogsensitiviteit.
Levensmissie, je taak op aarde nog niet ontdekt (komt vanzelf!).
Bovenstaande opsomming kan voor 'een enkeling' nogal confronterend zijn. Ik nodig toch uit om vooral verder te lezen.

Mensen met een serieuze depressie hebben vrijwel altijd tekort aan een aantal voedingsstoffen en een teveel aan toxines en pathogenen. Per definitie zelfs. Genetische aanleg is ook een veel genoemde factor, naar mijn idee een wat al te snel en te vaak gelegde link.

Denk bij tekorten aan voedingsstoffen vooral aan chronische tekorten aan tenminste Magnesium, Vitamine D3, Vitamine B6, Vitamine B11 (foliumzuur) en (heel) vaak ook Vitamine B12. Bij B12 gebrek heb je meestal meerdere klachten tegelijkertijd zoals vermoeidheid, tintelingen, raar gevoel in voeten, brandende tong et cetera.

Bijzondere aandacht voor Vitamine B12

Jezelf laten testen op een B12 tekort en deze uitslag overleggen met een expert (nee, niet je huisarts) is van zeer groot belang. Een tekort kan namelijk leiden tot grote problemen met het zenuwstelsel (o.a. polyneuropathie), levenslang. Dus altijd beginnen met een B12 meting. Begin nooit zelfstandig met B12 suppletie in supplementvorm. De werkzaamheid ervan is te vaak beperkt (B12 tekort wordt nogal eens veroorzaakt door een opnamestoornis) en zal de uitkomst van een test verbloemen, met alle mogelijke gevolgen op lange termijn van dien. Bovendien is er dan geen monitoring meer mogelijk.

Indien een aanzienlijk B12 tekort is gemeten (erg lastig te duiden en de referentiewaarden in Nederland zijn sterk achterhaald), dan deze zo snel mogelijk laten aanvullen. Erna kan 'rustiger' gekeken worden naar de onderliggende oorzaak. Dat aanvullen dient overigens ALTIJD gecombineerd te worden met aanvulling van de overige B Vitaminen, die hebben elkaar namelijk nodig. Vanzelfsprekend ook overige tekorten aanvullen en beslist niet te zuinig zijn met D suppletie. Overigens lijken bloedwaardemetingen voor Magnesium niet erg betrouwbaar te zijn. Omdat Magnesium zo een ontzettend belangrijk mineraal is voor je lichaam, ook hier niet te zuinig zijn.

Bij ernstige depressieve klachten tenminste laten testen op:

Serum B12
Actief B12 (Holo-TC)
Methylmalonzuur (MMA)
Homocysteïne
Vitamine B3
Vitamine B6
Vitamine B11 (Foliumzuur)
Vitamine D
Calcium
Fosfaat
Magnesium
TSH + Ft4

Aanvullend aan te raden om op te laten testen:

Ferritine
Serum IJzer
IJzerverzadiging
Vitamine B1

Laat je niet 'overrulen' door een ter zake ondeskundige huisarts (helaas verreweg de meesten), het gaat om jouw welzijn, dus jij bepaalt. Alle informatie in dit artikel is dubbeldikdriekeerover wetenschappelijk onderbouwt.

Orthomoleculair

Iedere goede orthomoleculair arts/therapeut zal het fysieke deel van depressie behandelen met tenminste Magnesium, Vitamine D, Maca, L-Theanine, 5-HTP (beter dan L-Tryptofaan) en de overige tekorten aanvullen. Anderzijds uiteraard stevig aansturen op veel bewegen, liefst in de natuur & meer zonlicht absorberen (draag daartoe geen hoofddeksel en zonnebril!!). Ook het gebruik van natuurlijke ontstekingsremmers en het mijden vanontstekingsaanjagers kan heel belangrijk zijn bij de behandeling van depressie.

Passende alternatieven voor Orthomoleculaire geneeskunde zijn o.a. Klassieke Homeopathie en het middels maatwerk behandelen via de voeding en kruiden, bijvoorbeeld binnen de Ayurvedische en Tradiontionele Chinese geneeskunde (TCM). Zeer effectief, wel vaak trager.

Handig om te weten, dergelijke behandelaars zijn ook vaak in staat om de noodzakelijke bloedtesten te regelen en zijn in dat geval aangesloten bij een laboratorium.

Antidepressiva

Mocht je al antidepressivia gebruiken, probeer hier dan in gezamenlijk overleg zo snel mogelijk van af te komen. Deze chemische producten slopen je lichaam en je persoonlijkheid. Een afkickkliniek voor antidepressiva kent Nederland helaas niet. Sterker nog, er is hiervoor niet eens een fatsoenlijk behandelplan te vinden. En dat terwijl de nood(zaak) hiertoe overduidelijk aanwezig is. HeelBewust werkt daarom aan een 'Holistisch behandelplan afkicken Antidepressiva'. Ontgiften en de toepassing van Suntheaninespelen hierin een overbruggende sleutelrol. Relatief lichte depressies verdwijnen overigens vanzelf na zo'n drie maanden.

Heel jezelf

Ga echt aan jezelf werken, liefst wel onder deskundige begeleiding! Zodra de grootste donderwolk is verdreven kan gekeken worden naar de onderliggende oorzaken. Zodra men beter in het velletje hangt zal men daarvoor immers meer open staan. Voor dit graaf- en afpelwerk is er keuze uit vele disciplines, denk oa. aan een goede Bach Bloesem therapeut. Absolute leesaanrader: Een Nieuwe Aarde (Eckhart Tolle).

Drinktip:

Begin alvast met het drinken van goede, biologische witte thee. Dit is de meest edele groene thee soort (gemaakt van bovenste bloem en de 2 bladeren er direct onder). Deze thee bevat onder andere L-Theanine en die stof zal je helpen. Een websop met mooie biologische thee is Biothee.

Belangrijk leesvoer:

Gecensureerd door de Codex Alimentarius

Bronnen, links en/of verwijzingen verwijderd vanwege de invoering van de Codex Alimentarius