Wat is een Kristal?

Het woord Kristal komt van het Griekse woord Krystallos of Krustallos dat ijs betekend. Men geloofde dat het heldere bergkristal door de goden vormgegeven ijs was.

Een Kristal is een Mineraal. Een mineraal is een stof die gevormd is door geologische processen en een solide en kristallijne structuur heeft. De meest mineralen komen voor in kristallijne vorm, maar bijvoorbeeld Obsidiaan heeft een amorfe (niet geordende) structuur.

De natuurwetenschappelijke omschrijving van een Kristal is een hoeveelheid ordelijk gerangschikte atomen, moleculen of ionen.

Kwarts is een van de meest voorkomende mineralen in de aardkorst. Het komt voor als heldere Kristallen (bergkristal), maar kan door chemische verontreinigingen (over het algemeen metalen) ook gekleurd zijn. Voorbeelden hiervan zijn het violette Amethist, het gele Citroenkwarts, het roze Rozenkwarts, het bruin tot zwarte Rookkwarts en het witte Melkkwarts. Ook Chalcedoon, Agaat, Onyx, Sardonyx, Aventurijn, Heliotroop, Tijgeroog, Valkenoog en Jaspis zijn vormen van kwarts.

De bovenstaande omschrijvingen zijn op zich best interessant, maar wel heel wetenschappelijk bekeken. Een Kristal is naar mijn mening veel meer dan wat er doorgaans in de boeken over mineralen en gesteentes wordt beschreven. Ze kunnen n.l. zeer krachtige energieën bezitten, die men voor uiteenlopende dingen kan toepassen.

De onderstaande tekst heb ik uit De Kristallengids van Judy Hall.
Een Kristal is een vast lichaam met een geometrische vorm. Kristallen zijn ontstaan toen de aarde werd gevormd en ze zijn zich blijven ontwikkelen. Kristallen zijn het DNA van de aarde, een chemische afdruk van de evolutie. Het zijn mini-opslagplaatsen die verslag doen van de reeds miljoenen jaren durende ontwikkeling van de aarde en die het onuitwisbare geheugen bevaten van de grote krachten waardoor ze zijn gevormd. Sommige hebben onder grote druk gestaan, andere zijn in ruimten diep in de aarde gegroeid, weer andere zijn in lagen ontstaan, en nog weer andere zijn in vorm gedruppeld - dat alles beïnvloed hun eigenschappen en wijze van functioneren. Welke vorm ze ook hebben, hun kristallijne structuur kan energie opnemen, bewaren, focussen en uitzenden, vooral op de elektromagnetische golflengte.

Kristallen worden opgebouwd uit een van de zeven mogelijke geometrische vormen: driehoeken, vierkanten, rechthoeken, zeshoeken, romboïdes, parallelogrammen of trapeziums.

Deze vormen sluiten aaneen tot een aantal potentiële kristalvormen, die generieke namen hebben op basis van hun inwendige geometrie. Zoals de naam al aangeeft, wordt een zeshoekig Kristal opgebouwd uit zeshoeken in een driedimensionale vorm. Een verzameling vierkanten vormt een kubisch Kristal, driehoeken een driehoekig Kristal en rechthoeken en vierhoekig Kristal, Romboïdes vormen een ruitvormig Kristal, trapeziums een triclien en parallelogrammen een monoclien Kristal. De uitwendige vorm van het Kristal hoeft de inwendige structuur niet te weerspiegelen.
In de kern van een Kristal bevinden zich de atomen en hun samenstellende delen. Een atoom is dynamisch, het bestaat uit deeltjes die in een constante beweging om een kern draaien. Dus hoewel een Kristal er sereen kan uitzien, is het in feite een bruisende moleculaire massa die op een bepaalde frequentie vibreert. Dat geeft een Kristal zijn energie.

Dit vind ik al heel wat prettiger lezen en geeft ook veel duidelijker weer wat een Kristal nu eigenlijk is.

De energieën zijn per soort Kristal heel verschillend, maar Kristallen van de zelfde soort kunnen onderling ook weer heel verschillend zijn. Je zou dit de persoonlijkheid van het Kristal kunnen noemen. Deze persoonlijkheid kan je bij meerdere dingen helpen. Zo heb ik een Kristal die me helpt om energieën beter te voelen (en zien). Zijn naam is Bright Star en is een geweldig helder en groot Kristal. Hij heeft zelfs een beetje de vorm van een schedel (zie de foto op onze Foto pagina).

"Hoe kom je nu aan die naam" zul je denken? Nou, wanneer je er (mentaal) respectvol om vraagt, dan kunnen ze je hun naam laten weten (of dit nu het Kristal zelf is of een entiteit die ermee verbonden is daar ben ik eigenlijk ook nog niet helemaal uit). Sommige namen zijn onuitspreekbaar voor ons en daarom zal het Kristal in dat geval alleen een omschrijving of een beeld van zijn naam geven. Probeer het maar eens. Voor meer informatie, zie de pagina: Contact met Kristallen, links in het Menu.

Weer andere Kristallen hebben een sterk geneeskrachtige energie. Wanneer je deze gebruikt bij bijvoorbeeld hoofdpijn, dan zal de pijn afnemen of zelfs verdwijnen. Het gebruik van dit soort Kristallen vergt echter wel enige kennis en werkt (voor mij) vaak ook beter wanneer je Reiki via het Kristal gebruikt.

Dan zijn er ook nog Kristallen die je kunnen helpen bij het verwerken van angsten of andere gevoelens, ondersteuning bieden bij uiteenlopende situaties, je lichaam helpen bij het bestrijden of beschermen tegen pijn, stress, ziektes, noem maar op.

De mogelijkheden en toepassingen zijn bijna eindeloos.

Lloyd
Kristal Dimensies