Lars Lanke - docent en aandachttrainer

Op mijn veertiende raakte ik geinteresseerd in levensvragen zoals: "Wat gebeurt er na de dood?" "Wat is bewustzijn?" "Hoe moet ik omgaan met het lijden dat het leven met zich meebrengt?" "Hoe kan ik vrede krijgen met het feit dat alles vergankelijk is?" In het boeddhisme vond ik antwoorden op die vragen en bovenal een weg die ik kon gaan om dat in praktijk te brengen. Dat bracht mij ertoe om op mijn zeventiende te beginnen met dagelijkse zenmeditatie. Toen ik negentien was ben ik naar een Japans zenklooster gegaan om mij hierin verder te verdiepen onder leiding van mijn zenmeester Harada Tangen Roshi. Sindsdien ben ik regelmatig naar hem teruggekeerd voor retraites.

Ik heb de opleiding Maatschappelijk Werk gedaan. Voor mijn afstudeerproject heb ik een aandachttraining ontwikkeld voor maatschappelijk werkers, hetgeen werd beloond met een scriptieprijs en waarmee ik cum laude afstudeerde. Na mijn afstuderen ben ik docent geworden aan de Saxion Hogeschool Enschede. Ik geef regelmatig aandachttraining aan docenten, studenten en hulpverleners. Daarnaast doe ik in deeltijd de master Spiritualiteit (religiewetenschappen) aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Hoewel oosterse denkwijzen en praktijken in opkomst zijn, is het zaak om de vorm waarin dit gebeurt te vertalen naar onze leefwereld. Ik zie het geven van aandachttraining en het schrijven van artikelen als een manier om wat ik binnen het boeddhisme heb geleerd te delen met mensen hier in onze westerse maatschappij.

Bezoek voor meer informatie over mijn aandachttraining mijn website.