Immuniteit & Gezondheid

Zelf actief werken aan je weerstand
door Nico Appelman
Gezond zijn en lekker in je vel zitten, willen we allemaal. Het is prettig om lichamelijk, geestelijk, emotioneel en spiritueel in balans te zijn. Een goede gezondheid wordt voor een belangrijk deel bepaald door een optimaal functionerend afweersysteem: een natuurlijke verdediging van ons lichaam tegen ongewenste indringers. Hoe beter je immuunsysteem werkt, hoe hoger je weerstand is en hoe beter je je kan beschermen tegen ziekteverwekkers zoals bacteriën, schimmels en virussen, waaronder het gewone griepvirus maar ook het nu actuele Mexicaanse virus. En word je onverhoopt toch ziek en krijg je bijvoorbeeld griep, dan zorgt een goede weerstand er voor dat je weer snel(ler) herstelt. Wat kan jij doen om jouw immuunsysteem en jouw weerstand tegen ziektes te verhogen? Dit artikel reikt vele verschillende opties aan.

Structuur

Je kan je lichaam geen groter plezier doen dan met structuur. De basis voor je gezondheid wordt gelegd door middel van structuur in je eetpatroon en het dag- en nachtritme. We weten allemaal dat het belangrijk is om niet alleen gezond, maar ook gevarieerd en drie keer per dag te eten. Op deze manier krijgen we via de voeding verdeeld over de dag de benodigde bouwstoffen, brandstoffen, vitamines en mineralen binnen. Evenwicht in het dag- en nachtritme zorgt voor voldoende geestelijke en lichamelijke rust en ontspanning. Weinig slaap betekent een slechte(re) weerstand1. Onmisbaar is de zorg voor lichamelijke hygiëne. Was regelmatig je handen met (een bacteriedodende) zeep en zeker iedere keer voor het eten. Onze handen zijn dagelijks in contact met voorwerpen die andere mensen ook veel aangeraakt hebben en daarmee een bron van mogelijke ziekteverwekkers. Wat evenmin mag ontbreken in je dagelijkse structuur is lichaamsbeweging en het opzoeken van de buitenlucht. Lichaamsbeweging zorgt voor afbraak van stresshormonen in het lichaam en de vorming van endorfinen, die niet alleen zorgen voor ontspanning maar eveneens de stemming verbeteren. Via het vertoeven in de buitenlucht komen we in contact met zonlicht wat een gunstige werking heeft op de vorming van vitamine D in de huid. Denk positief, lach en verminder je stress. Door stress worden hormonen in ons lichaam zo sterk geactiveerd dat we uit balans raken. Stress blijkt een negatieve invloed op ons geheugen en weerstand te hebben. Door stress wordt de hoeveelheid T-cellen in ons lichaam aangetast. T-cellen vervullen een belangrijke functie in de afweer tegen virussen en bacteriën, hetgeen door stress dus wordt afgebrokkeld2.

Voeding

Gezonde voeding is essentieel voor een goede weerstand. Vooral groente en fruit, vanwege de vitamine C en mineralen. Maak elke dag gebruik van verse knoflook. Knoflook is een efficiënte virusremmer1. Het zelfde geldt voor één theelepel geelwortel per dag³. Geelwortel, ofwel curcuma, is een bijzonder kruid met meervoudige werking: het remt ontstekingen, het is antibacterieel (het is een natuurlijk antibioticum) en een bewezen anti-oxydant. Een anti-oxydant maakt vrije radicalen (dit zijn agressieve moleculen, die gezonde lichaamscellen aanvallen) onschadelijk en zorgt daarmee direct voor het verhogen van de weerstand. Drink dagelijks het sap van één citroen met lauw water. Drink minstens vier keer per dag sterk geconcentreerde witte thee6. Witte thee kan gedronken worden als anti-oxydant ter bescherming tegen vrije radicalen. Het immuunsysteem wordt door witte thee ondersteund. Het verhoogt de weerstand tegen ziekteverwekkers. Groene thee is eveneens rijk aan anti-oxydanten en biedt daarmee dezelfde voordelen als witte thee. Zonnatura heeft haar eigen specifieke theesoort: "de Weerstand Kruidenthee". Op de verpakking staat dat het een melange is van onder andere de Rode Zonnehoed, die vooral bekend is vanwege de werkzame stoffen die het natuurlijke afweersysteem bevorderen en het Zuid-Afrikaanse struikje Rooibos wat boordevol anti-oxydanten zit en de weerstand ondersteunt.

Vitaminen C en D

Vitamine C is een krachtige en de meest bekende anti-oxydant. Vitamine C is een vitamine dat in water oplosbaar is. Extra vitamine C tot je nemen door middel van vitamine C tabletten kan geen kwaad, omdat je het teveel gewoon uitplast. Naast vitamine C is vitamine D van onschatbare waarde. Uit allerlei wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat vitamine D veel belangrijker is dan werd aangenomen4. Het kan gebruikt worden om een groot scala aan ziekten en klachten te voorkomen en/of te bestrijden. Vitamine D wordt met behulp van blootstelling van de huid aan zonlicht in de huid aangemaakt. Dit verklaart meteen dat er meer mensen in de herfst en winter last hebben van of doodgaan aan verschillende griepvirussen. Door een gebrek aan zonlicht in de donkere maanden vermindert de hoeveelheid vitamine D in ons lichaam waardoor onze weerstand verzwakt. Vitamine D blijkt bescherming te bieden tegen allerlei infectieziekten, botontkalking, suikerziekte en zelfs kanker. In een recent rapport in het Nutricional Outlook Magazine is beschreven dat vitamine D het immuunsysteem versterkt en daarmee een goede bescherming kan bieden tegen verkoudheid en griepvirussen4. In de Journal of Internal Medicine van 2008 staat een verband beschreven tussen vitamine D-tekort en depressie. Voldoende vitamine D draagt dus bij aan een betere stemming. Vitamine D/D3 kan per tablet extra ingenomen worden. De vitamine D deskundige dr. Michael Holick stelt dat een vitamine D inname van 2000 IE per dag zonder problemen gedaan kan worden5.(2000 IE = 5microgram).

Mineralen

Van het spoorelement zink is bekend dat het de weerstand verhoogt en dat het helpt om kanker te voorkomen6. Bovendien beschermt zink heel goed tegen de giftige werking van vaccins6. Naast het nuttigen van voedingsproducten die rijk zijn aan zink, zoals: vis, (orgaan)vlees, groente, paddenstoelen en volkorenproducten, kan het een aanvulling zijn om extra zink in te nemen. Zink kun je nemen via een multivitaminepreparaat of los via een supplement zoals Bio-Influ-Zink. Een ander spoorelement wat eveneens de weerstand verhoogt en een sterke anti-oxydante werking heeft, is selenium. Selenium is volgens dr. Blaylock heel belangrijk bij het bestrijden van infecties veroorzaakt door virussen7. Selenium is in het kader van de vaccinatie met de Mexicaanse griep extra belangrijk. Omdat het helpt bij de afvoer van giftige metalen uit het lichaam6. Extra aanvulling van selenium is te verkrijgen bij de drogist als Bio-Seleen Forte net als Bio-Primmuno. Bio-Primmuno is ontwikkeld volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van het afweersysteem. Het activeert het afweersysteem en verhoogt zo de weerstand van ons lichaam. Het voordeel van Bio-Primmuno is dat het zink en de selenium al in dit supplement zijn samengevoegd. Magnesium wordt ook wel het antistress mineraal genoemd. Dit mineraal is een belangrijke voedingsstof voor de hersenen. Het verhoogt de weerstand tegen stress, depressies, spanningen en gaat geestelijke vermoeidheid tegen. Belangrijke bronnen van magnesium zijn: groene bladgroente, noten, zilvervliesrijst, sojabonen, volkorenproducten, peulvruchten en vis.

Doorbreken van gewoonten

Stop met roken, want met roken haal je iedere keer grote hoeveelheden schadelijke stoffen (vrije radicalen) je lichaam binnen, die gezonde lichaamscellen aanvallen. Rokers, die al gauw een vitamine C-tekort hebben, moeten dan ook sowieso meer vitamine C innemen om die vrije radicalen weer onschadelijk te maken. Stop of beperk drastisch het gebruiken van stoffen die het interne stressniveau in het lichaam verhogen zoals cafeïne, alcohol en drugs. Verhoog je immuunsysteem en weerstand door een flinke vermindering van je suikergebruik. Suiker vernietigt neutrofielen1: de witte bloedlichaampjes die zich inzetten voor de weerstand en griepvirussen te lijf gaan. Dus: vaarwel cola! Beperk het gebruik van melk. Melk blijkt een nadelige invloed te hebben op het immuunsysteem en de weerstand van het lichaam1. Kom meer in beweging en zoek de buitenlucht op.

Natuurproducten

Gebruik twee eetlepels kokosolie per dag. Kokosolie is een compassieloze viruskiller1. Kokosolie bestaat voor 50% uit laurinezuur. Dit wordt in de darmen omgezet in monolaurine, wat een krachtig natuurlijk wapen is tegen virussen en bacteriën. De werkzaamheid van monolaurine is aangetoond voor vele virussen waaronder HIV, mazelenvirus en herpes simplex virus17. Daarnaast is het eveneens werkzaam tegen bacteriën en schimmels. Kokosolie is wellicht het sterkste antibacteriële, antivirale en antischimmel voedingssupplement dat je kunt krijgen zonder een recept van de dokter7 en heel makkelijk te verwerken is in gerechten. Essentiële olie van bijvoorbeeld oregano is een uitstekend en makkelijk te verkrijgen antiviraal middel. Andere krachtige, natuurlijke antivirale middelen zijn olijfbladextract en rauwe knoflook11. Het vlierbesextract Sambucol kan virussen ontmantelen en verhinderen dat ze de lichaamscellen binnendringen. Sambucol is een natuurmiddel dat je weerstand verhoogt en herstel na ziekte versnelt12. Veel producten die in dit artikel genoemd worden zijn meestal wel verkrijgbaar in een natuurwinkel of een reformwinkel.

Colloïdaal zilver

Steeds meer mensen (her)ontdekken de geneeskracht van het klassieke middel: colloïdaal zilver. Colloïdaal zilver is een krachtig natuurlijk antibioticum. In april 2009 stond op de voorpagina van de Pravda, de Russische krant: "colloidal silver can be best defense against swine flu9". In dat zelfde artikel stond dat "bacteriën en virussen geen resistentie kunnen ontwikkelen tegen colloïdaal zilver. Zilver schakelt een vitaal enzym en mechanisme in alle bacteriën en ziekteverwekkers uit, zodat deze niet kunnen overleven". Een prima middel dus wanneer je je grieperig voelt of de griep hebt. Wanneer je colloïdaal zilver gaat gebruiken, zal ook een deel van de goede darmbacteriën gedood worden. Vul dit weer aan met yoghurt, of Yakult, producten van het merk Almhof of andere pro-biotica, omdat deze de gezonde melkzuurbacteriën bevatten.

Homeopathie

Van het homeopathische geneesmiddel Oscillococcinum® wordt gezegd dat het effectief is wanneer het bij de eerste signalen van griep ingenomen wordt11. Echinaforce is een homeopathisch geneesmiddel dat helpt bij onvoldoende weerstand, griep en verkoudheid. Echinaforce wordt gemaakt van Rode Zonnehoed (Echinacea Purpurea). Deze geneeskrachtige plant stimuleert de activiteit van het immuunsysteem, waardoor de weerstand tegen bacteriële en virale infecties toeneemt13. Dit product, druppels of tabletten, is gemakkelijk verkrijgbaar bij apotheek en/of drogist. Vaak is er naast het bekende merk van dr. A. Vogel eveneens een goedkoper huismerk.

Alternatieve methoden

Het Miracle Mineral Supplement (MMS)14,15, wat ontdekt is door de Amerikaanse wetenschapper Jim Humble, is eveneens een heel effectief middel. Er bestaan al meer dan 75.000 gedocumenteerde successen bij gebruik van dit middel. Hierbij traden niet zelden al resultaten op binnen 4 uur na inname! Het is een echte 'killer' van ziekteverwekkers en blijkt goed te werken tegen ziekten die veroorzaakt worden door onder andere bacteriën, schimmels en virussen15. Het is tevens bekend dat er mensen zijn die hun lichaam succesvol ontgift hadden van zware metalen, waaronder kwik, dankzij MMS. Het bijzondere van dit supplement is dat het het immuunsysteem ondersteunt door slechts die ziekteverwekkers aan te vallen en onschadelijk te maken die nadelig zijn voor het lichaam. Tribomechanisch geactiveerde Zeoliet (TMAZ) wordt als supermineraal beschouwd. Zeoliet ontstaat als lava in contact komt met water. Zeoliet wat tribomechanisch geactiveerd is, heeft opmerkelijk positieve eigenschappen. Enkele gunstige effecten van TMAZ zijn ontgifting van onder andere zware metalen, vrije radicalen, pesticiden, een positief effect op de zuurgraad in het lichaam en bovendien een ontstekingsremmende werking zelfs tegen virussen16. Het product Skalaris Detox Basic ondersteunt het zelfherstellende vermogen van het lichaam. Skalaris Ultra Detox is een zeven maal tribomechanisch geactiveerde vorm van Zeoliet en heeft een nog intensievere werking omdat de deeltjes nog vele malen kleiner zijn.

Slot

In dit artikel zijn vele verschillende manieren beschreven hoe je zelf je weerstand kunt verbeteren. Maak een bewuste keuze voor hetgeen bij je past en breng dit in je dagelijkse structuur. Hiermee draag je bij aan je eigen gezondheid. Immers gezondheid is een belangrijk en waardevol goed. Het is niet iets vanzelfsprekends, noch iets wat komt aanwaaien. Nee, we mogen zelf verantwoordelijkheid nemen voor onze eigen gezondheid door elke dag hieraan te werken. Door actief onze weerstand te verbeteren en te onderhouden, is vaccinatie niet eens nodig en kunnen we ons blijven wapenen tegen allerlei ziekteverwekkers waar we elke dag weer aan bloot gesteld worden. Door zelf onze verantwoordelijkheid hierin te nemen, vergroten we niet alleen onze autonomie, maar komen we nog meer in onze Kracht te staan. Gezondheid!

Namens de werkgroep 9-9-9,

Nico Appelman

Noten:

Gecensureerd door de Codex Alimentarius

Bronnen, links en/of verwijzingen verwijderd vanwege de invoering van de Codex Alimentarius